Plants for president!

Voedsel, vlees, kleding, bouwmaterialen, auto-onderdelen, medicijnen…Planten zijn de bron, de mens maakt er producten van en creëert economische waarde en welvaart.

Mens zorgt voor welzijn en welvaart

Planten zijn de bron van bijna alles in de wereld. Ons voedsel komt van planten, dieren worden met planten gevoed (soja, maïs, gras), de meeste kleding komt van planten (katoen, zijde), veel bouwmaterialen, verpakkingsmaterialen, auto-onderdelen, papier- en houtproducten, speelgoed en zelfs medicijnen, kleurstoffen, plastic en brandstof vinden hun oorsprong in de plant.

Fossiele brandstoffen als aardolie, benzine en aardgas komen voort uit planten. Ze zijn het restant van miljoenen jaren oude dieren en planten die zijn afgezet en door gebrek aan zuurstof niet zijn vergaan. Na miljoenen jaren in de grond is het materiaal omgezet in olie en/of gas. De meeste energie op aarde komt dus ook van planten, die zonlicht omzetten in hout, gas en olie. Veel basisgrondstoffen voor de industrie komen uit planten.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat planten ook goed zijn voor ons geestelijk welbevinden, denk maar eens aan het goede gevoel van een mooie tuin, een boswandeling of een bos bloemen. Kortom, planten doen de mens goed!

Variatie in soorten planten is belangrijk. Zo vinden we steeds weer nieuwe oplossingen voor onze producten en behoeften. Ook is het behoud van bepaalde soorten belangrijk. Stel je voor dat de alpaca al deze planten opeet. Dan kan dat ene medicijn misschien ineens niet meer gemaakt worden.

Planten zijn de bron, maar de meeste stoffen en producten zijn door de mens gemaakt. Het zijn mensen die de enorme toegevoegde waarde hebben gecreëerd die planten ons vandaag de dag geven. Onze economie is dus grotendeels gebaseerd op planten, maar het is de mens die er welzijn en welvaart op bouwt! Er zijn wereldwijd afspraken over de bescherming van en toegang tot biologische diversiteit.

Alles is planten

Groen heeft een vaste basisplaats in ons leven. Ook al herken je het niet altijd, heel veel van wat we dagelijks gebruiken heeft een groene oorsprong. Zo is groen op veel meer plekken dan je denkt. Je hoeft geen #vegan of #fitgirl te zijn om groen door het leven te gaan!

“Zonder planten geen eten”

Ja, ook vlees komt uit planten. Via de voeding van dieren, bijvoorbeeld.

“Zonder planten geen schoonheid”

Beeld je maar eens een wereld in zonder planten… Geen fijn idee!

“Zonder planten geen energie”

Geen olie en gas, geen hout en geen biobrandstoffen.

“Bijna 50% van alle medicijnen komt uit planten”

Van de oude medicijnman tot de high-tech farmaceut: planten hebben al vele levens gered.

“Zonder planten geen rijkdom”

Als de motor van onze economie wegvalt, valt alles stil.

 

5 x plant aan de macht

Je leest hierboven al waarom planten zo belangrijk zijn. Maar er is meer. We overtuigen je graag!

1. Planten zijn overal

Tomaat? Plant. Maar je biefstukje heeft ook een plantaardige oorsprong. Wat denk je dat koeien eten? Verder hebben brandstoffen, medicijnen, kleding, bouwmaterialen een plantaardige herkomst.

2. Nederland plantenkampioen

De groenste vingers komen uit Nederland. Hier worden de beste aardappel-, groente- en bloemenrassen ontwikkeld. Al 200 jaar geleden verkochten hier de eerste groentekwekers hun verbeterde zaden. Zij speelden in op de toegenomen voedselbehoefte door verstedelijking van Amsterdam en Rotterdam. De Rijkslandbouwschool in Wageningen (tegenwoordig WUR) startte al in 1876 met zaadonderzoek. Sindsdien is de sector bloeiend!

3. Economische pijler

Landbouwproducten zijn het tweede exportproduct na – nu nog – gas. In 2017 was de export van landbouwgoederen € 91,7 miljard, een groei van 7% ten opzichte van 2016 (€ 85,5 miljard). Aardappelen, groente en fruit zijn het meest populair, gevolgd door sierteeltproducten.

4. Duurzaam

De ontwikkeling van bioplastics (biologisch afbreekbaar plastic) en biobenzine van koolzaad, soja, algen, maïs, suikerbiet etc. het klinkt als toekomstmuziek maar is nu al realiteit. Deze vormen van biologische innovatie zijn een veelbelovende ontwikkeling. Zo zetten we belangrijke stappen op weg naar een circulaire economie!

5. Innovatie in groen

In de sector zaden en jonge planten gaat gemiddeld 15% van de omzet naar onderzoek (R&D). Ook op kennisinstellingen is veel aandacht voor innovatie. Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand.

Wat hebben planten en economie met elkaar te maken?

Het mag duidelijk zijn: planten en economie hebben meer met elkaar te maken dan je aanvankelijk dacht. We geven je nog een aantal cijfers:

150

landen

Nederland exporteert verse groenten en fruit naar 150 landen over de hele wereld. In meer dan drie op de vier landen wereldwijd liggen dus groenten en fruit uit Nederland in het winkelschap!

10 miljoen

euro omzet

Een kilo tomatenzaad kost zo’n 50.000 euro – meer dan goud – en levert in de supermarkt een omzet van 10 miljoen euro op, dat is 200 keer de waarde van het zaad.

6 x f

feed, fiber, fuel …

Planten zijn food voor mensen, feed voor dieren, fiber voor de industrie, fuel voor energie, fun (flowers) om blij te worden en farma om gezond te blijven.

3.000

gulden

Rond 1634 bracht een tulpenbol 3.000 gulden op, meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. Deze ‘tulpenmanie’ is de eerste bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.

DOSSIER: Economie

Planten zijn een pijler van onze nationale economie. Landbouwproducten zijn het tweede exportproduct na gas. In 2017 werd volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research in totaal voor een bedrag aan € 91,7 miljard geëxporteerd aan landbouwgoederen. Dat is een groei van 7% ten opzichte van 2016 (€ 85,5 miljard). Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld.

Biologen ontwerpen zonnecollectoren

Wat denk je, zijn het biologen die de kracht van de zon bundelen of zijn techneuten hiervoor verantwoordelijk?

Het is een fact!

Planten zijn de zonnecollectoren van de wereld. Zij zetten zonlicht samen met water en CO2 om in suikers die de basis vormen voor groei. Die omzetting heet fotosynthese. Door dit proces in planten te besturen, kunnen we ook kijken hoe we deze in industriële processen kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld in zonnecollectoren, deze zetten ook zonlicht om in energie. Het zijn dus biologen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

 

Helaas… Het is een fact!

Biologen ontwerpen zonnecollectoren. Planten zijn de zonnecollectoren van de wereld. Zij zetten zonlicht samen met water en CO2 om in suikers die de basis vormen voor groei. Die omzetting heet fotosynthese. Door dit proces in planten te besturen, kunnen we ook kijken hoe we deze in industriële processen kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld in zonnecollectoren, deze zetten ook zonlicht om in energie.

 

Buitenlandse plantjes mag je zo mee naar huis nemen

Leuk souvenir toch, zo’n stekje meenemen van een plant die je op je vakantiebestemming overal tegenkwam? Mag het of is het verboden?

Helaas… Het is fake!

Het lijkt zo onschuldig, maar het mag niet. Je mag geen buitenlandse plantjes mee naar huis nemen. Wereldwijd zijn er afspraken over de bescherming van en toegang tot biologische diversiteit en de uitwisseling van zaden en planten.

 

Het is een fake!

Het is inderdaad verboden. Wereldwijd zijn er afspraken over de bescherming van en toegang tot biologische diversiteit en de uitwisseling van zaden en planten. Dat betekent dat je niet zomaar plantjes van je vakantiebestemming mee naar huis mag nemen.

 

De tomaat is van oorsprong een verschrompelde knikker.

Alle tomaten komen van oorsprong uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Ze werden al gegeten rond 700 na Christus. De tomaten waren toen niet groter dan het formaat van een rode bes tot een cherrytomaat …

Het is een fact!

Alle tomaten hebben hun oorsprong in Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Rotstekeningen van de indianen laten zien dat ze rond 700 na christus al tomaten aten. De tomaat was toen groen/rood van kleur en zo klein dat je niet zou denken dat het een tomaat was. Naar alle waarschijnlijkheid cultiveren de indianen de tomaat al duizenden jaren. Zij stonden dus aan de oorspong van de tomaat zoals wij die nu kennen. Wanneer ze daarmee begonnen zijn is onduidelijk. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben rond het jaar 1550 het tomatenzaad meegenomen naar Europa. Een tomaat is dus van oorsprong inderdaad ongeveer zo klein als een knikker.

Helaas, het is een fact!

Alle tomaten hebben hun oorsprong in Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Rotstekeningen van de indianen laten zien dat ze rond 700 na christus al tomaten aten. De tomaat was toen groen/rood van kleur en zo klein dat je niet zou denken dat het een tomaat was. Naar alle waarschijnlijkheid cultiveren de indianen de tomaat al duizenden jaren. Zij stonden dus aan de oorspong van de tomaat zoals wij die nu kennen. Wanneer ze daarmee begonnen zijn is onduidelijk. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben rond het jaar 1550 het tomatenzaad meegenomen naar Europa. Een tomaat is dus van oorsprong inderdaad ongeveer zo klein als een knikker.

Nieuwe groenten hebben niets met de natuur te maken

De nieuwe soorten groenten kun je amper nog natuur noemen. Vaak komen ze uit een laboratorium. Of zit het toch anders?

Helaas, deze stelling is fake.

Nieuwe groenten zijn ook gewoon natuur. Alle groenten en andere voedingsgewassen vonden ooit hun bron in de natuur. Maar mensen, plantenveredelaars, hebben ze verbeterd. Voor sommige gewassen is dat proces al tienduizend jaar gaande. Vaak gebeurt dit met bronnen die ook weer uit de natuur komen.

 

Klopt, deze stelling is fake.

Alle groenten en andere voedingsgewassen vonden ooit hun bron in de natuur. Maar mensen, plantenveredelaars, hebben ze verbeterd. Voor sommige gewassen is dat proces al tienduizend jaar gaande. Vaak gebeurt dit met bronnen die ook weer uit de natuur komen.

 

Biodiversiteit is belangrijk voor autobanden

De productie van autobanden en biodiversiteit zijn geen logische combinatie. Of toch wel? Wat denk jij, fake of fact?

 

 

Klopt, deze stelling is een fact.

De vraag naar rubber stijgt zo hard dat hard dat rubberboomplantages de vraag bijna niet meer aankunnen. Rubberbomen zijn bovendien vatbaar voor ziekten. In Rusland en Kazachstan zijn paardenbloemen gevonden met een beetje latex in hun wortels. De opbrengst is echter nog beperkt, maar via veredeling proberen onder andere Nederlandse onderzoekers de rubberproductie van de paardenbloem te verhogen. Het bedrijf kruist de Russische paardenbloem onder meer met Nederlandse varianten die sneller groeien en kunnen zorgen voor dikkere wortels. Planten worden zo steeds meer de basis van een circulaire, biobased en duurzame economie.

Helaas, deze stelling is een fact.

Biodiversiteit is wel degelijk belangrijk voor autobanden. De vraag naar rubber stijgt zo hard dat hard dat rubberboomplantages de vraag bijna niet meer aankunnen. Rubberbomen zijn bovendien vatbaar voor ziekten. In Rusland en Kazachstan zijn paardenbloemen gevonden met een beetje latex in hun wortels. De opbrengst is echter nog beperkt, maar via veredeling proberen onder andere Nederlandse onderzoekers de rubberproductie van de paardenbloem te verhogen. Het bedrijf kruist de Russische paardenbloem onder meer met Nederlandse varianten die sneller groeien en kunnen zorgen voor dikkere wortels. Planten worden zo steeds meer de basis van een circulaire, biobased en duurzame economie.

Wellicht ook interessant

Minder vliegtuigongelukken, door Nederlands gras

Piloten houden niet van vogels, omdat die bij een botsing grote schade kunnen veroorzaken. Schiphol plant daarom rond de landingsbanen een speciaal grasmengsel van een Nederlandse kweker.

Nederlandse aardappel groeit in de woestijn

Wist je dat onze Nederlandse veredelaars échte ‘Willy Wortels’ zijn? Wat zij doen op het gebied van plantenveredeling en voedselinnovatie is pure plantkracht!

Sla is er al lang. En toen vonden we rucola!

Wist je dat de sla van tegenwoordig voortkomt uit een wilde plant die in wegbermen en op bouwplaatsen groeit?

The sky is the limit!

Nederland is koploper in de wereld als het om planten gaat. De hele wereld houdt onze sector in de gaten. Dat is niet vreemd want dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate onze wereld beter en mooier maken. We houden je graag op deze pagina’s op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.