Van nature bestand tegen ziekte

Mensen maken planten sterker, planten maken mensen sterker. Plantenveredelaars steken veel tijd in het ontwikkelen van rassen die tegen een stootje kunnen.

Innovatie troefkaart landbouw

De wereldbevolking groeit, de monden moeten gevoed. Daarom maken we de landbouw toekomstproof. Door innovaties op plantgebied komen we tot sterkere soorten. Door innovatie in gewasbescherming groeit het zaadje uit tot sterke plant.

Sprouted water melon growing out of soil, agriculture

Innovatie in groene beschermingsmiddelen

Beschermingsmiddelen blijven belangrijk voor voldoende voedsel en kwalitatief goede producten. En hoewel biologische teelt in de lift zit, gaan we het daarmee alleen (nog) niet redden om alle monden te voeden als we ons consumptiepatroon handhaven. In de biologische teelt worden ook beschermingsmiddelen gebruikt, maar dan uiteraard degene die biologisch gecertificeerd zijn.

Een positieve ontwikkeling is de vooruitgang in het milieuvriendelijker maken van beschermingsmiddelen. De niet-biologische teelt wordt steeds groener door de inzet van groene middelen en dat is goed nieuws. De traditionele teelt bestrijdt ziekten en plagen steeds meer met behulp van natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen of zweefvliegen, of met behulp van niet-chemische methoden zoals temperatuurbehandelingen. Ook wordt er steeds minder gespoten over velden en gewassen, omdat we tegenwoordig beschermingsmiddel zeer gericht op het zaad aanbrengen. Een goede ontwikkeling voor het milieu. Zo innoveert de veredelings-, zaden- en plantensector samen met gewasbeschermingsbedrijven voor duurzame en voldoende landbouwproductie.

 

“De moderne kas: hypergeorganiseerd, maar wel een beestenboel.”

De beestjes schakelen de vijanden van de planten uit. Zo beschermen ze het gewas.

“Beschermingsmiddelen worden groen”

De industrie ontwikkelt steeds meer besschermingsmiddelen met natuurlijke ingrediënten.

“Minder bestrijding, meer resultaat”

Schadelijke bestrijdingsmiddelen spuiten we tegenwoordig niet meer breed over het gewas, er gaat slechts een klein beetje op het zaad.

“Gezond en genoeg”

Mensen beschermen planten op zo gezond mogelijke manier. Zo stellen we ons eten veilig voor de toekomst.

“Mensen maken planten sterker en diverser”

Veredelaars maken planten die ziekten en droogte verslaan. Ze maken nieuwe rassen waardoor meer verscheidenheid ontstaat. Met de natuur als gerespecteerde bron.

5 Nederlandse landbouwinnovaties die de wereld gezonder maken

Nederlanderse biologen zijn kampioen in groen. Door innovaties in gewasbescherming zorgen we ervoor dat we lekker door kunnen blijven eten, op dezelfde hoeveelheid landbouwgrond.

1. Gezonde aardappel

Na jaren innoveren zijn nu zeven nieuwe aardappelrassen resistent tegen Phytophthora infestans, de belangrijkste schimmelziekte in aardappelen.

2. Beestenboel

In kasteelt zie je het steeds vaker: bescherming door natuurlijke vijanden. Spintmijten bestrijden bijvoorbeeld galmuggen. Ook schimmels worden ingezet om ziekten te bestrijden. Zo wordt het een milieuvriendelijke beestenboel.

3. Handen wassen

Plantenkwekers leveren telers schoon plantmateriaal als basis voor de teelt. Belangrijk, zo beginnen ze met een schone lei en krijgen ziekten minder snel de kans.

4. Rugzakje

Door zaden te voorzien van een flinterdunne coating met precies de juiste hoeveelheid beschermingsmiddel, is grootschalig spuiten niet meer nodig. De plant heeft zo zijn eigen rugzakje om gezond groot te worden.

5. Groene helden

Chemische middelen worden steeds meer vervangen door ‘groene middelen’ met een meer biologische samenstelling, van natuurlijke oorsprong. De helft van alle aangevraagde toelatingen voor nieuwe middelen in de EU valt inmiddels in de categorie groene middelen en dat percentage groeit gestaag.

The Famine Memorial in Dublin, IRELAND.

Aardappelziekte oorzaak van volksverhuizing

In 1840 zorgde de aardappelziekte tot de Great Famine (de grote hongersnood) in Ierland. Ook tegenwoordig moeten we waakzaam blijven, dit soort rampen kunnen zich herhalen. Voedselschaarste kan leiden tot opstand en migratie. Gewasbescherming is belangrijk om de hoeveelheid en kwaliteit van ons eten te waarborgen.

Let it grow!

Het leven van een plant gaat niet over rozen. Hij krijgt te maken met schimmels, onkruid, plantenetende insecten, droogte, kou en hitte. Zie dan maar eens groot te worden!

80.000

soorten

Voedingsgewassen wereldwijd krijgen te maken met 80.000 soorten schimmels.

450

ton

In het jaar 1990 gebruikten we nog 450 ton insecticiden per jaar, nu is dat 150 ton.

90%

biologisch

Dit gedeelte van de moderne glaskassen wordt tegenwoordig biologisch behandeld en bestoven.

15 miljard

beestjes

Zoveel beestjes zet de Nederlandse glastuinbouw jaarlijks in om schade aan gewassen te beperken.

DOSSIER:
Gewasbescherming

Plantenveredelaars werken hard aan het resistent maken van planten tegen ziekten en plagen, zodat het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk kan worden beperkt. Dat lukt het beste als zij de nieuwste methoden van plantenveredeling kunnen gebruiken. Zaadverbeteringsbedrijven zorgen ervoor dat beschermingsmiddelen direct op het zaad belanden in zeer geringe hoeveelheden. Zo is het niet meer nodig om de velden te bespuiten. Ook gaan telers gaan steeds meer biologische gewasbescherming toepassen.

Wellicht ook interessant

Minder vliegtuigongelukken, door Nederlands gras

Piloten houden niet van vogels, omdat die bij een botsing grote schade kunnen veroorzaken. Schiphol plant daarom rond de landingsbanen een speciaal grasmengsel van een Nederlandse kweker.

Nederlandse aardappel groeit in de woestijn

Wist je dat onze Nederlandse veredelaars échte ‘Willy Wortels’ zijn? Wat zij doen op het gebied van plantenveredeling en voedselinnovatie is pure plantkracht!

Sla is er al lang. En toen vonden we rucola!

Wist je dat de sla van tegenwoordig voortkomt uit een wilde plant die in wegbermen en op bouwplaatsen groeit?

The sky is the limit!

Nederland is koploper in de wereld als het om planten gaat. De hele wereld houdt onze sector in de gaten. Dat is niet vreemd want dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate onze wereld beter en mooier maken. We houden je graag op deze pagina’s op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.