Een dag uit het leven van...

Jan Mulder

Naam:Jan Mulder
Functie:Projectmanager bij Grow Group
Werkzaamheden:Supervisie en aansturing moderne plantenkwekerij in Tunesië

08.00 uur

“Ik ben deze week in Tunesië. Samen met een lokale ondernemer werk ik aan het efficiënter maken van de Tunesische groenteteelt. Goed plantmateriaal is daarbij belangrijk, als we de groenteteelt op een hoger niveau willen brengen en de markt lokaal willen voorzien van voldoende groente. Goed plantmateriaal is belangrijk om dit te realiseren. Grow Group teelt jonge planten als tomaat, paprika, watermeloen, meloen, peper, kool en sla. Onze dag begint met een rondgang door het bedrijf, samen met de lokale directeur. We evalueren alle processen en bekijken de stand van de plantenteelt. Er is nog veel te ontwikkelen, bijvoorbeeld de omgang met water, grondstoffen, de ergonomie. Het is een speeltuin voor innovators!”

10.00 uur

“We gaan rond de tafel voor besprekingen over leveranciers, financiën, de organisatie. De regiovertegenwoordigers schuiven aan voor een verslag over de ontwikkeling in de verkoop en de vooruitzichten. De organisatie is best groot. We hebben naast de directie 5 afdelingsleiders, 3 regiovertegenwoordigers, een staf van kantoorpersoneel en ruim 100 gewasverzorgers. Het kader bestaat voor de helft uit vrouwen.”

13.00 uur

“Lunchtijd. We genieten van een traditionele Tunesische maaltijd met couscous en schapenvlees.”

14.00 uur

“Het is tijd voor het teeltoverleg met de gewasspecialisten voor overleg over de plantenteelt van onze gewassen. Samen zoeken we naar manieren om nog beter voor de planten te zorgen. We werken hier met moderne kassen met precieze klimaatregeling en werken volgens een moderne teeltmethode, waarbij we veel enten op onderstammen en waarbij planten in trays groeien. We hanteren ook een hoog hygiëneniveau, hierdoor krijgen ziekten weinig kans en is minder bestrijdingsmiddel nodig. Flinke winst voor het milieu.”

15.30 uur

“We vertrekken voor klantenbezoek naar het zuiden van het land. Een klant teelt daar 50 hectare tomaat in de woestijn (in een kas). Hij wil graag bijpraten over nieuwe ontwikkelingen en is nieuwsgierig naar verbeterpunten ten opzichte van afgelopen seizoen. Dit zijn boeiende, leerzame contacten.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.