5 dingen die je moet weten over biodiversiteit

Zaden en planten mogen niet zomaar over de grens heen …

Internationale regels

Wist je dat er  internationale regels zijn voor de uitwisseling van biologisch materiaal.

1. Border Security

Als je weleens programma’s als Border Security kijkt, dan weet je dat planten en zaden niet zomaar de grens over mogen, er zijn strenge regels voor uitwisseling van biologisch materiaal.

2. Sierteelt

Biodiversiteit, het totaal aan biologische diversiteit, is belangrijk voor sterkere planten. We hebben planten nodig om de duurzame land- en tuinbouw en sierteelt te stimuleren.

3. Economisch relevant

Om als Nederland innovatief en economisch relevant te blijven, is het belangrijk dat toegang tot genetische bronnen, ook uit andere landen, op een goede manier mogelijk blijft.

4. Wereld vol gras

Stel je eens voor: een wereld met alleen maar gras of cactussen. Lijkt ons geen succes. Biodiversiteit is dus belangrijk voor ons welzijn.

5. Economisch succes

Biodiversiteit draagt bij aan het economisch succes van Nederland. ‘Nederlandse’ zaden hebben per jaar een exportwaarde van 2,7 miljard euro.

Planten doen goed

Planten zijn de bron van bijna alles in onze wereld: voedsel komt van planten, vlees komt van planten (de dieren eten gras, soja, maïs), bijna alle kleding , bouwmaterialen, verpakkingsmaterialen, auto-onderdelen, papier- en houtproducten, speelgoed en zelfs medicijnen, kleurstoffen, plastic en brandstof zijn van plantaardige oorsprong. Daarnaast komt de meeste energie op aarde van planten, zij zetten zonlicht om in hout, gas en olie. Onderzoek toont uitgebreid aan dat planten ook goed zijn voor ons geestelijk welbevinden. En ook in kunst en cultuur nemen planten een belangrijke plaats in.

150

landen

Nederland is wereldwijd de nummer 1 exporteur van verse groenten en nummer 4 van vers fruit. We exporteren naar 150 landen over de hele wereld.

10 miljoen

euro

Een kilo tomatenzaad levert een omzet op van 10 miljoen euro. De inkoopwaarde van het zaad is ‘slechts’ € 50.000,-, meer dan goud!

6 x F

food, feed, fiber, fuel & fun

Planten zijn food voor mensen, feed voor dieren, fiber voor de industrie, fuel voor energie, fun om blij te worden en farma om gezond te blijven.

3000

gulden

Tulpenmanie ten top: in 1634 bracht één tulpenbol 3.000 gulden op. Meer dan tien keer het jaarsalaris van een vakman.

Met biologie versterk je de economie

Wat denk je, hebben biologie en economie veel met elkaar te maken of zijn het twee verschillende takken van sport?

FACT!

Het klopt. Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Nederland voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. Nederland is de basis voor de beste groente- en bloemenrassen; verbeterde variëteiten die bijvoorbeeld bestand zijn tegen droogte, die groeien op verzilte grond of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes. Deze innovaties creëren economische waarde. Het gaat om behoorlijk wat nieuwe planten per jaar, ontwikkeld door plantenbiologen!

Oops … het is een fact!

Het is wel waar. Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Nederland voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. Nederland is de basis voor de beste groente- en bloemenrassen; verbeterde variëteiten die bijvoorbeeld bestand zijn tegen droogte, die groeien op verzilte grond of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes. Deze innovaties creëren economische waarde. Het gaat om veel nieuwe planten per jaar, ontwikkeld door plantenbiologen!

Biologen ontwerpen zonnecollectoren

Zou het echt zo zijn, of zijn het mensen met een technische achtergrond?

FACT!

Het klopt, biologen ontwerpen zonnecollectoren. Zij baseren hun innovaties op de plantenwereld. Planten zijn namelijk de zonnecollectoren van de wereld. Zij zetten zonlicht samen met water en CO2 om in suikers. Dit is de basis voor de groei. Daarbij produceren ze ook zuurstof, belangrijk voor de mens. De omzetting van licht in nuttige stoffen heet fotosynthese. Het bestuderen van de processen in de plant leert ons hoe we die fotosynthese nog efficiënter kunnen maken, maar ook hoe we die industrieel, bijvoorbeeld in zonnecollectoren kunnen gebruiken. Dat is kennis voor een duurzamere wereld.

Oops … het is een fact!

Jammer! Het is misschien verrassend, maar biologen ontwerpen zonnecollectoren. Zij baseren hun innovaties op de plantenwereld. Planten zijn namelijk de zonnecollectoren van de wereld. Zij zetten zonlicht samen met water en CO2 om in suikers. Dit is de basis voor de groei. Daarbij produceren ze ook zuurstof, belangrijk voor de mens. De omzetting van licht in nuttige stoffen heet fotosynthese. Het bestuderen van de processen in de plant leert ons hoe we die fotosynthese nog efficiënter kunnen maken, maar ook hoe we die industrieel, bijvoorbeeld in zonnecollectoren kunnen gebruiken. Dat is kennis voor een duurzamere wereld.

Tekening van fotosynthese

Fotosynthese 2.0

Bij fotosynthese zetten planten met behulp van zonlicht CO2 (uit de lucht) en water (uit de bodem) om in suiker (voeding voor de plant) en zuurstof. Fotosynthese is de basis van het leven op aarde en de motor van de landbouw. Bij fotosynthese zijn honderden genen betrokken die we nog niet volledig kennen. In het project Photosynthesis 2.0 doet de Universiteit van Wageningen onderzoek naar de verbetering van fotosynthese langs de genetische weg, via klassieke veredeling of – beduidend sneller – met uiterst innovatieve veredelingsmethoden (zoals CRISPR-Cas).

Match jij met de planten- en zadensector?

Helaas.. We hebben geen match!

Denk er nog eens over na …

Ook al lijkt onze sector je niets, er gebeurt meer dan je denkt. Het is een zeer internationale sector die wereldwijd werkt. We bieden werk op heel veel vlakken. Van dagelijks werken met planten, tot werken in laboratoria. Maar ook commerciële talenten hebben we hard nodig. Bekijk de opleidingen eens en ontdek hoe breed onze sector is. Meer informatie

Hoera! We hebben een match!

Wil jij werken in een topsector, je bijdrage leveren aan een betere wereld of een internationale baan die goed verdiend?!

Dan zit je goed bij plantenbiologie! Nederland is koploper op dit gebied en heeft de beste bedrijven en kennisinstellingen ter wereld. In de hele wereld zijn wij bekend door onze ontwikkeling van planten en zaadtechnologie.
Meer informatie

Hoera! We hebben een match!

Wil jij bijdragen aan een betere wereld?!

Top! Als je kiest voor bijvoorbeeld plantenbiologie maak je écht het verschil en draag je bij aan een betere wereld. Meer informatie

 

Hoera! We hebben een match!

Zoek jij een internationale baan die goed verdient?!

Wij zeggen: studeer plantenbiologie en spreid je vleugels. Volop kansen in deze sector, volop kans op interessante banen in het buitenland. Trouwens: ook binnen onze landsgrenzen is genoeg te groeien en te ontwikkelen, hier zit de eredivisie van de plantenbiologie. En ook als niet-bioloog zit je goed in deze sector, want er zijn bijvoorbeeld volop IT’ers, marketeers en logistieke specialisten nodig. Meer informatie

Een dag uit het leven van…

Naam: Jouke Campen
Functie: International Project Manager
Branche: Onderzoek groententeelt in Saoedi-Arabië, Wageningen University
Werkzaamheden: Onderzoek naar waterbesparende kasgroententeelt-technologie in woestijngebied.

De dag begint met een rondje door de kas, samen met de Saoedische productieleider, om te checken op problemen die zijn ontstaan in teelt en/of metingen. Alle metingen over de toestand van de gewassen worden vervolgens ingevoerd in het computersysteem.

Ontvangst van bezoekers. Dit kunnen bijvoorbeeld professionele tuinders zijn, mensen van universiteiten of van de regering.

Strategisch teeltoverleg met de plaatselijke directeur over nieuwe onderzoeken en evaluatie van de lopende programma’s.

Eenvoudige lunch, met broodjes op z’n Hollands of soms een uitgebreidere Saoedische maaltijd met gasten.

Bekijken van onderzoeksgegevens en e-mails checken/beantwoorden.

Laatste ronde door de kas. Planning van gewasverzorging en van oogst voor de volgende dag.

Altijd een opleiding die bij jou en je ambitie past!

Nederland loopt voorop in de groensector wereldwijd, dat vertelde we al eerder. Dit komt mede doordat we hele goede scholen en universiteiten op dit gebied hebben. Ook die zijn in trek bij buitenlandse studenten. In de sector zoeken we mensen met allerlei opleidingsniveau’s. Hieronder tref je de opleidingen die er zijn, speciaal voor jou op een rij gezet, succes met je keuze en verdere opleiding.

Universiteiten

Ga jij graag diep? Wil je de fundamenten van het leven ontrafelen? Baanbrekend werk verrichten voor de lange termijn? Kies dan voor een universitaire studie biologie of biotechnologie!

Bekijk alle opleidingen

MBO biologie

Heb jij een groen hart, hou je van de natuur? En wil je het liefst praktisch bezig zijn? Met een MBO-studie biologie kun je groen ondernemen met kennis van zaken.

Bekijk alle opleidingen

HBO

Wil je een studie op hoog niveau die aansluit op wat er leeft in samenleving en natuur? Of wil je vanuit het lab praktijkgerichte groene innovaties ontwikkelen? Zoek je de link tussen kennis, onderzoek en praktijk? Dan is een HBO-studie iets voor jou!

Bekijk alle opleidingen

Wellicht ook interessant

Nederlandse plant vermindert files!

Orchideeën groeien in de breedte en nemen veel ruimte in tijdens het transport. Kwekers zijn erin geslaagd de planten zó te kruisen dat er een meer verticaal gerichte orchidee is ontstaan.

Wat hebben nederwiet en Nederlandse groenten met elkaar gemeen?

Niet alleen onze nederwiet komt overal, ook onze chrysanten, grassen, aardappelen en komkommers zijn ‘frequent flyers’. De Nederlandse bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening is groot.

Op zoek naar een vervolgopleiding?

Doorgaans kost het HBO-afgestudeerden slechts zes maanden om een betaalde baan te vinden. Dat is bovengemiddeld snel!

The sky is the limit!

Nederland is koploper in de wereld als het om planten gaat. De hele wereld houdt onze sector in de gaten. Dat is niet vreemd, want dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate onze wereld beter en mooier maken. We houden je graag op deze pagina’s op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.