Een dag uit het leven van...

Klaas Niewold

Naam: Klaas Niewold
Functie: Algemeen directeur Flevoplant (specialist in vermeerderen van aardbeiplanten)
Werkzaamheden: Algehele leiding en eindverantwoordelijk voor het bedrijf, bedrijfsstrategie, leider van de verandering, speciale projecten in het kader van automatisering en robotisering en tot slot verbinder (zowel in- als extern)

Over Klaas...

“Wat doet een bankier bij een agrarisch bedrijf”, vroeg men zich in de sollicitatie af. Na mijn antwoord dat ik in Groningen ben geboren op een melkveehouderij, tot mijn 12e op een boerderij heb gewoond in Loenen én nu ook nog een stuk land achter mijn huis heb dat ik trouw maai met mijn 50 jaar oude Deutz, smolt het ijs al snel. Ik weet hoe het is om met de poten in de klei te staan en heb daarnaast veel ervaring in verkoop, marketing en het leiden van bedrijven en grote afdelingen van bedrijven. Die combinatie zocht de familie Goossens ook in een nieuwe algemeen directeur om Flevoplant weer verder te laten groeien en naar de volgende fase te leiden. Ik ben nu 8 maanden aan het werk, het gaat super en ik heb het enorm naar mijn zin.”

07.15 uur

Ik woon in Loosdrecht en werk in Ens. Dus iedere dag start ik om 7.15 uur de dag met een rit van 50 minuten, waarin ik geniet van de polder en bedenk wat de dag moet gaan brengen. Vaak rij ik eerst naar onze kas om te kijken hoe het daar gaat en hoe ver de planten zijn met het aanleggen van ranken. Dit is het eerste jaar dat we dit in een kas doen, wat één van de uitvloeisels is van onze nieuwe strategie.

Mijn speciale aandacht gaat uit naar de ledverlichting. In samenwerking met Philips zijn we aan het testen hoe de toepassing van led in de stekkenteelt werkt. Typisch voorbeeld van de drang om te vernieuwen en verbinden met andere bedrijven.”

08.30 uur

“De komende dagen heb ik planningsgesprekken met mijn MT-leden om de persoonlijke doelen en ontwikkeling voor 2018 definitief te maken. Het vraagt natuurlijk wel even voorbereiding om de persoonlijke bijdrage aan onze strategie zo goed mogelijk te laten zijn en ook de persoonlijke doelen en ambities van mijn mensen te laten slagen. Samen met het wegwerken van wat mail vraagt dit vandaag toch wel 2 uur achter de laptop.

Planningsgesprek met wim

We hebben het over de ambitie en richting van het bedrijf én van Wim (hoofd kwaliteit en logistiek). Omdat zo’n gesprek erom vraagt dat je even uit de dagelijkse gang van zaken loskomt voeren we dit gesprek in de Blokhut bij de vijver, een heerlijke plek om te zitten.

Aansluitend nemen we samen nog even een kijkje in onze demotuin in aanbouw, waar Wim projectleider van is. Over een week moet het klaar zijn en Wim laat zien waar we nog een uitdaging hebben. In de demotuin gaan we in 5 teeltsystemen laten zien aan onze klanten, prospects en kennisinstellingen, hoe onze planten het daarin doen. Ook laten we zien wat het effect van verschillende teeltrecepten is. We hebben al veel aanvragen voor bezoeken uit binnen- en buitenland, gaaf.”

15.00 uur

“Halverwege de middag komt een bedrijf zijn voorstel uitleggen voor robotisering in het sorteren van aardbeiplanten. We doen dit omdat de kosten van handmatig sorteren steeds hoger worden en het steeds lastiger is mensen hiervoor te vinden. 1 ding is duidelijk na het gesprek, we hebben nog een lange weg te gaan.”

16.30 uur

“Ik sluit de dag af met Niels in onze proefkas. Niels is de teeltmanager binnen ons bedrijf en verantwoordelijk voor het telen van voldoende planten van de verschillende rassen en voor de kwaliteit hiervan. Al langere tijd is Flevoplant bezig zo min mogelijk chemie te gebruiken en de teelt steeds verder te verduurzamen. Ik de proefkas kijken we hoe een aantal testen ervoor staan. Het ziet er veelbelovend uit, maar we kunnen pas over een paar weken de echte conclusies trekken.

Daarna weer in de auto naar huis met prachtig weer. Ik overdenk de dag nog een keer voor het weekend aanbreekt. Heel veel dingen gaan goed en ik ben trots op de mensen die ik vandaag gesproken heb. De vacature voor verkoopadviseur Nederland en België staat nog open en baart me een beetje zorgen. We zijn goed bezig in dit marktgebied en dat moet snel een vervolg krijgen, maar waar halen we iemand vandaan? Maandag de hogescholen ook maar eens benaderen …”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.