Lessenserie

Vraag de lessenserie aan!

Aan de hand van de lessenserie PlantKracht nemen we je mee in de wereld van groenten, bloemen en landbouw. De werkvormen gaan over herkenbare en makkelijk te verkrijgen gewassen zoals komkommers, tomaten en gerbera’s.

Maar de lessenserie geeft ook een kijkje in een onbekende wereld. Bijvoorbeeld hoe methodes zoals CRISPR-Cas9 ingezet kunnen worden om gewassen zodanig slim te veredelen dat ze op zoute grond kunnen groeien. In de module komen eindexamentermen volop aan bod, zodat de lesmodule ingezet kan worden ter vervanging van het lesboek.

 

Informatie over de lessenserie

Ontwikkeld voor

Havo 4/5
Vwo 4/5/6
Mbo niveau 3/4

Leerstofgebied

Plantenteelt, genetica, biotechnologie, veredeling en ecologie

Omvang

16 lessen van 50 minuten

Didactische typering

De lessenserie PlantKracht bestaat uit vijf modules. Leerlingen verdiepen zich in de eerste module in de context van een teler van komkommers en gaan na onder welke omstandigheden kasgroente duurzaam geteeld kan worden.

In de tweede module draait het om de bescherming van gewassen met behulp van biologische bescherming. Vervolgens staat het veredelen van nieuwe groentegewassen centraal, waarbij kennis van genetica een grote rol speelt. Aan de hand van een practicum waarin het genotype en fenotype wordt bepaald van verschillende tomatenrassen, ontwerpen leerlingen een nieuw tomatenras.

In de verdiepingsstof kunnen leerlingen aan de slag met een casus waarin biotechnologie wordt toegepast. In de vierde module komt de sierteelt, het telen van gerbera’s, aan bod met alle factoren die daar een rol in spelen. Leerlingen ontwikkelen met behulp van deze module verschillende onderzoeksvaardigheden zoals het bedenken van een goede proefopzet en een goede onderzoeksvraag en doen kennis op over de praktische toepassing van de lesstof.

Module vijf zoemt in op de landbouw, waarin thema’s als osmose, (a)biotische factoren en allergische reacties terugkomen in verschillende voorbeelden.

De lessenserie is duidelijk opgezet en rijk geïllustreerd en omvat 5 modules:

  1. De komkommerkwekerij
  2. Biologische gewasbescherming
  3. Tomaat op de tekentafel
  4. Snijbloemen business
  5. Moderne landbouw

De docentenhandleiding is volledig in kleur uitgewerkt en bevat aanvullend materiaal voor het uitvoeren van de opdrachten.

Previous
Next

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.