De wereld wordt beter met biologie

Orchideeën groeien in de breedte en nemen veel ruimte in tijdens het transport. Kwekers zijn erin geslaagd de planten zó te kruisen dat er een meer verticaal gerichte orchidee is ontstaan. Die nieuwe soort is makkelijker en goedkoper te vervoeren.

Nederlandse veredelaars verbeteren de wereld

Doordat er meer orchideeën in een vrachtwagen passen, daalt de verkoopprijs. En minder vrachtwagens is ook nog eens beter voor het milieu! De ruimtebesparende orchideeën zijn een mooi voorbeeld van de innovatiekracht van Nederlandse tuinbouwers en veredelaars, maar zeker niet de enige! Lees hieronder nog 4 opzienbarende Nederlandse innovaties.

1. Slim gras houdt vogels weg van Schiphol

Vogels kunnen bij een botsing met een vliegtuig grote schade veroorzaken. Schiphol plant daarom rond de landingsbanen een speciaal grasmengsel van een Nederlandse kweker. Het is relatief hoog gras, waarin weidevogels zich niet lekker voelen, omdat ze er minder voedsel vinden én niet om zich heen kunnen kijken of er gevaar dreigt. Tegelijkertijd is het grasmengsel stijf genoeg om ook in de winter overeind te blijven, zodat het niet geschikt is voor kleine knaagdieren om er veilig in te nestelen. Door de afwezigheid van weidevogels en knaagdieren valt er niks te jagen voor roofvogels. Dus ook die zoeken hun heil elders. Minder vogels betekent minder risico op ‘aanvaringen’. Zo maakt een slimme graskeuze het vliegen veiliger.

2. Nederlandse groenten redden het regenwoud

Om de wereldbevolking te voeden, moet volgens de VN-organisatie voor voedsel en landbouw de landbouwproductie in 2050 met 70% zijn gestegen. Willen we dat met de huidige technieken voor elkaar krijgen, dan moeten we natuurgebieden en bossen gaan kappen. Maar er is ook een andere manier, zonder het kappen van bos en natuur; plantenveredeling. Dit zorgt voor een hogere opbrengst per hectare. Bijkomend voordeel: Nederlanders zijn wereldkampioen plantenveredeling.

3. Rucola is een uitvinding van de mens

De sla van vandaag komt voort uit de wilde Lactuca serriola of op zijn Nederlands; kompassla. Al duizenden jaren wordt er met dit soort planten gewerkt om er eetbare en teelbare nieuwe gewassen van te maken. Plantenveredeling, want zo noemen we dat, bestaat dus al heel lang. Na de komst van kropsla (botersla) kwamen er in korte tijd veel nieuwe types bij. Ook werd in andere plantfamilies gezocht naar smakelijke sla, met rucola als resultaat. Het is zelfs zo dat momenteel wordt onderzocht of rucola teelbaar is op Mars (spoiler alert: het kan!). Plantenveredeling: the sky is the limit!

4. Honger de wereld uit met plantenveredeling

Plantenveredeling en opkweek van gezonde jonge planten zijn belangrijk om voldoende voedsel te kunnen produceren. Als de bevolking groeit, wordt de roep om betere gewassen steeds groter. Dwergtarwerassen met kortere, stevige stelen geven een hogere opbrengst dan gewone tarwe. Door te werken aan een hogere droogtetolerantie kunnen gewassen ook in woestijnachtige gebieden groeien. En we ontwikkelen plantenrassen die het ook goed doen in zout water. Zo draagt de hele sector haar steentje bij aan innovatie van de landbouw en het oplossen van het voedselprobleem.

Eeuwen ervaring met veredeling

Onder andere door de bovengenoemde groene innovaties heeft de Nederlandse land- en tuinbouw wereldwijd een uitstekende naam. Terecht, want onze kwekers zijn kampioenen in het selecteren en kruisen van plantenrassen om zo steeds betere producten te krijgen. Van snijbloemen die lang vers blijven, via iets zoeter smakende spruitjes en aardappels die groeien in zilte of droge grond, tot paprika’s die resistent zijn tegen ziektes … wij zetten de standaard.
Wereldwijd zijn we dus eigenlijk nummer 1. Iedereen in de wereld op dit gebied houdt ons in de gaten, maar wij Nederlanders weten zelf niet hoe wereldberoemd we zijn. Hier een paar interessante getallen, die betrekking hebben op onze sector.

12.000

werknemers

De veredelingsbedrijven in Nederland hebben samen meer dan 12.000 werknemers. Maar de sector zorgt natuurlijk voor veel méér werkgelegenheid. Denk aan alle banen in de aangrenzende branches, zoals de kassenbouw, energievoorziening en transport. En niet alleen in Nederland zelf, want steeds meer bedrijven openen ook vestigingen in het buitenland, waardoor zij ook in bijvoorbeeld Afrika een grote werkgever zijn.

497.000

vliegbewegingen

Per jaar landen en vertrekken op Schiphol gemiddeld 497.000 grote en kleinere vliegtuigen. Met de hulp van veredelaars en hun innovatieve methoden zijn we erin geslaagd het aantal vogels rond de start- en landingsbanen drastisch te verminderen. Daardoor is onze nationale luchthaven een stuk veiliger geworden, met beduidend minder ‘vogelincidenten’.

2.000.000

hectare

Plantenveredeling redt de wereld. Als die er niet was geweest in Europa tussen 2000 en 2016, had 2 miljoen hectare grond omgezet moeten worden in landbouwgrond om mensen goed te blijven voeden. Gelukkig hebben we dit mede door plantenverdeling weten te voorkomen. Je staat er niet dagelijks bij stil, maar betere planten bepalen voor een groot deel hoe wij leven, wonen én werken.

10

soorten

Door te zoeken naar nieuwe soorten groenten, wordt het eten van groenten steeds aantrekkelijker. Neem alleen de soorten sla: er zijn er inmiddels zo’n 10. En wat dacht je van alle tomatentypen tegenwoordig? We danken al deze nieuwe lekkere groenten aan plantverbetering. Door onze sector helpen we mensen bij het maken van gezonde en lekkere keuzes en dragen we bij aan het terugdringen van obesitas.

Nederlands gras zorgt ervoor dat er minder vliegtuigongelukken kunnen plaatsvinden

Per jaar vinden er ongeveer 500.000 vliegbewegingen plaats op Schiphol. Zelfs daar spelen planten een belangrijke rol. Want door een Nederlandse grassoort is de kans op vliegtuig-ongelukken afgenomen …

Gefeliciteerd! Het is een FACT!

Vliegtuigen en vogels gaan niet samen. Als een vogel in de motor van een vliegtuig komt kan dat hele nare gevolgen hebben. Daarom plant Schiphol rond de landingsbanen een speciaal Nederlands grasmengsel. Het is een relatief hoog gras, waarin weidevogels zich niet lekker voelen, omdat ze er minder voedsel vinden én niet om zich heen kunnen kijken of er gevaar dreigt. Het grasmengsel is ook stijf genoeg om in de winter overeind te blijven, zodat het niet geschikt is voor kleine knaagdieren om in te nestelen. Door de afwezigheid van weidevogels en knaagdieren valt er niks te jagen voor roofvogels. Dus ook die zoeken hun heil elders. Minder vogels betekent minder risico op ‘aanvaringen’.

Oeps… Het is een FACT!

Vliegtuigen en vogels gaan niet samen. Als een vogel in de motor van een vliegtuig komt kan dat hele nare gevolgen hebben. Daarom plant Schiphol rond de landingsbanen een speciaal Nederlands grasmengsel. Het is een relatief hoog gras, waarin weidevogels zich niet lekker voelen, omdat ze er minder voedsel vinden én niet om zich heen kunnen kijken of er gevaar dreigt. Het grasmengsel is ook stijf genoeg om in de winter overeind te blijven, zodat het niet geschikt is voor kleine knaagdieren om in te nestelen. Door de afwezigheid van weidevogels en knaagdieren valt er niks te jagen voor roofvogels. Dus ook die zoeken hun heil elders. Minder vogels betekent minder risico op ‘aanvaringen’.

een dag uit het leven van …

Naam: Bart Kuijer
Functie: eigenaar, productmanager en salesmanager Varinova (specialist in plantenveredeling en zaadproductie van cyclamen)
Branche: sierteeltveredeling cyclamen
Werkzaamheden: product- en assortimentsmanagement, salesmanagement, veredelingsstrategie, bedrijfsstrategie

“Ik ben een vroege vogel. Op een doorsnee werkdag ben ik meestal als eerste op de zaak, rond 6.30 uur. Van 7 tot 9 beantwoord ik mijn mail en heb ik als het nodig is telefonisch overleg met Japan over export en bloeiproeven. Daarna maak ik een rondje door de kas en beoordeel bloeiproeven. Later op de ochtend bekijk ik de proeven met de veredelaar.”

“’s Middags heb ik een vergadering met het productontwikkelingsteam over nieuwe producten. We bepalen gezamenlijk welke rassen doorgaan naar de volgende fase. Ook werk ik op kantoor mijn mail weg en bel ik met Amerika voor het bespreken van exportresultaten en bloeiproeven.” Naast deze doorsneedag is Bart ook regelmatig op pad naar beurzen (Duitsland, Californië, de nationale Flower Trials in Nederland en de Japanse Flower Trials in Nagano).

“Naast werk is er ook tijd voor ontspanning, hoewel dit ook weer te maken heeft met mijn werk. Hier ben ik bij een varend corso, dat de start is van de campagne voor de promotie van tuincyclamen. Dat we in onze tak een gezonde competitie hebben blijkt wel, want ik toost met een van mijn concullega’s, de directie van Schoneveld Breeding. Je ziet wel dat werken in onze branche heel erg afwisselend en internationaal kan zijn.”

Altijd een opleiding die bij jou en je ambitie past!

Nederland loopt voorop in de groensector wereldwijd, dat vertelde we al eerder. Dit komt mede doordat we hele goede scholen en universiteiten op dit gebied hebben. Ook die zijn in trek bij buitenlandse studenten. In de sector zoeken we mensen met allerlei opleidingsniveau’s. Hieronder tref je de opleidingen die er zijn, speciaal voor jou op een rij gezet, succes met je keuze en verdere opleiding

Universiteiten

Ga jij graag diep? Wil je de fundamenten van het leven ontrafelen? Baanbrekend werk verrichten voor de lange termijn? Kies dan voor een universitaire studie biologie of biotechnologie!

Bekijk alle opleidingen

MBO biologie

Heb jij een groen hart, hou je van de natuur? En wil je het liefst praktisch bezig zijn? Met een MBO-studie biologie kun je groen ondernemen met kennis van zaken.

Bekijk alle opleidingen

HBO

Wil je een studie op hoog niveau die aansluit op wat er leeft in samenleving en natuur? Of wil je vanuit het lab praktijkgerichte groene innovaties ontwikkelen? Zoek je de link tussen kennis, onderzoek en praktijk? Dan is een HBO-studie iets voor jou!

Bekijk alle opleidingen

Maar dit zijn natuurlijk niet alle opleidingen op dit gebied in Nederland. We hebben ze voor je op een rij gezet, zodat je in één oogopslag de juiste opleiding kan kiezen.

Toon alle opleidingen

The sky is the limit!

Nederland is koploper in de wereld als het om planten gaat. De hele wereld houdt onze sector in de gaten. Dat is niet vreemd, want dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate onze wereld beter en mooier maken. We houden je graag op deze pagina’s op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.