profiel werkstukken

Achter een zaadje gaat een hele wereld schuil...

In de lessenserie PlantKracht staat veel over plantenteelt en veredeling. De inhoud van de verschillende modules bieden een mooie inleiding om meer onderzoek te verrichten voor een profielwerkstuk.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via mariska@plant-kracht.nl.

Mogelijke onderwerpen voor een profielwerkstuk

Onderwerp 1

De energieleverende kas

Ontwerp en bouw een prototype van een duurzame kas. Ga ook eens op excursie bij een onderzoeksinstelling of een tuinbouwer met een duurzame kas.

Onderwerp 2

Komkommerteelt

Laat komkommerplanten groeien en stel een optimaal teeltplan op.

Onderwerp 3

Biologische gewasbescherming

Voer de proefopzet uit die beschreven staat op bladzijde 12 in het werkboek leerlingen van de lessenserie PlantKracht.

Onderwerp 4

Kruisingen

Zet een kruisingsexperiment op. Een voorbeeld met sla en petunia’s is door Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam uitgewerkt. Zie het artikel in NVOX “Tastbare erfelijkheid”. Michel Haring heeft ervaring met het begeleiden van middelbare scholieren.

Onderwerp 5

Bloemen: hoe hou je ze vers?

Welke methodes werken het beste om langer van bloemen te genieten?

Onderwerp 6

Weefselkweek

Onderzoek welke rol planthormonen hebben op de groei van planten en de ontwikkeling van plantencellen.

Onderwerp 7

Zouttolerantie

Hoe schadelijk is zout voor planten? Je kunt je bij deze opdracht ook verder verdiepen in de biotechnologie en de mogelijkheden die deze tak van de wetenschap biedt om planten te veranderen. Wat zeggen voor en tegenstanders hierover?

Onderwerp 8

De PlantRover Very Disco

Leerlingen kunnen aan de slag met de PlantRover Very Disco, een mobiele kast met LED-verlichting waarin zij experimenten met planten uitvoeren. De Disco staat garant voor levendige, leerzame lessen en is kosteloos beschikbaar voor maximaal tien weken (inclusief plantmateriaal).

Laat leerlingen hun eigen nieuwsgierigheid volgen en experimenteren met bijvoorbeeld het telen van groenten op Mars of discoplanten op licht.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.