Slim gras houdt vogels weg van Schiphol

Piloten houden niet van vogels, omdat die bij een botsing grote schade kunnen veroorzaken. Schiphol plant daarom rond de landingsbanen een speciaal grasmengsel van een Nederlandse kweker. Nieuwsgierig geworden?

Slim gras, zo werkt het

Het gaat om relatief hoog gras, waarin weidevogels zich niet lekker voelen, omdat ze er minder voedsel vinden én niet om zich heen kunnen kijken of er gevaar dreigt. Tegelijk is het grasmengsel stijf genoeg om ook in de winter overeind te blijven, zodat het niet geschikt is voor kleine knaagdieren om er veilig in te nestelen. Door de afwezigheid van weidevogels en knaagdieren valt er niks te jagen voor roofvogels. Dus ook die zoeken hun heil elders. Minder vogels betekent minder risico op ‘aanvaringen’. Zo maakt een slim gras het vliegen veiliger.

Nederlandse veredelaars verbeteren de wereld

De Nederlandse grasrassen werken zó goed bij het weren van vogels rond de start- en landingsbanen, dat steeds meer Europese vliegvelden dit gras inzaaien. Een mooi voorbeeld van de innovatiekracht van Nederlandse tuinbouwers en veredelaars. Maar zeker niet het enige! Kijk maar:

1. Ruimtebesparende orchideeën

Orchideeën hebben de onhebbelijke gewoonte om in de breedte te groeien, waardoor ze veel ruimte innemen tijdens het transport. Twee orchideeënkwekers zijn erin geslaagd de planten zó te kruisen dat er een meer verticaal gerichte orchidee is ontstaan. Net zo mooi, maar makkelijker en goedkoper te vervoeren. Doordat er veel meer in een vrachtwagen passen, daalt de verkoopprijs. En minder vrachtwagens is ook nog eens beter voor het milieu!

2. Nederland wereldkampioen in groen

Als het gaat om plantenveredeling en innovatie is Nederland dé pionier. Wij zijn als uitvinder, verbeteraar of producent betrokken bij zo’n 40% van de wereldwijd verhandelde zaden van groenten, aardappelen, sierplanten en grassen. Dit is goed voor een exportwaarde van € 2,7 miljard. De sector telt alleen al in ons eigen land meer dan 12.000 mensen. Leuk om te weten dat vier op de tien gezonde hapjes – waar ook ter wereld – uit ónze keuken komen.

3. Minder bestrijdingsmiddelen door sterkere planten

Tussen 2000 en 2012 is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tomatenkas met 50% gedaald. We kweken sterkere planten die bestand zijn tegen ziektes. Daarnaast ontwikkelen we alternatieve manieren om ons kweekgoed te beschermen, zoals het in de kas introduceren van natuurlijke vijanden van schadelijke insecten. Door grote investeringen in onderzoek en continue innovatie is de afgelopen 25 jaar het gebruik van bestrijdingsmiddelen landelijk met 66% afgenomen.

4. Aardappels in de woestijn

De Universiteit Wageningen is er samen met een aantal veredelingsbedrijven in geslaagd om zogenaamde ‘zout- en droogtetolerante’ aardappelrassen te kweken. Natuurlijk zal een aardappel nooit helemaal zonder water kunnen. Maar groeiproeven in Egypte tonen aan dat de nieuwe rassen (in combinatie met druppelirrigatie) steeds beter kunnen overleven in zeer droge of zoute grond. Een belangrijke ontwikkeling voor een regio waar de woestijn steeds verder oprukt.

Dit zijn maar 4 voorbeelden van de innovativiteit van onze sector. Maar er zijn talloze ontwikkelingen die opzienbarend zijn. En we zitten niet stil. Dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate de wereld mooier maken. Nederland is niet voor niets wereld marktleider in de groensector.

Eeuwen ervaring met veredeling

De Nederlandse land- en tuinbouw heeft wereldwijd een uitstekende naam. Terecht, want onze kwekers zijn kampioenen in het selecteren en kruisen van plantenrassen om zo steeds betere producten te krijgen. Van snijbloemen die lang vers blijven, via iets zoeter smakende spruitjes en aardappels die groeien in zilte of droge grond, tot paprika’s die resistent zijn tegen ziektes … wij zetten de standaard.

De groensector is de derde sector van Nederland. Wereldwijd zijn we nummer 1. Iedereen in de wereld op dit gebied houdt ons in de gaten, maar wij Nederlanders weten zelf niet hoe wereldberoemd we zijn. Hier een paar interessante getallen, die betrekking hebben op onze sector.

12.000

banen

De veredelingsbedrijven in Nederland hebben samen meer dan 12.000 werknemers. Maar de sector zorgt natuurlijk voor veel méér werkgelegenheid. Denk aan alle banen in de aangrenzende branches, zoals de kassenbouw, energievoorziening en transport. En niet alleen in Nederland zelf, want steeds meer bedrijven openen ook vestigingen in het buitenland, waardoor zij ook in bijvoorbeeld Afrika een grote werkgever zijn.

497.000

vliegbewegingen

Per jaar landen en vertrekken op Schiphol gemiddeld 497.000 grote en kleinere vliegtuigen. Met de hulp van veredelaars en hun innovatieve methoden zijn we erin geslaagd het aantal vogels rond de start- en landingsbanen drastisch te verminderen. Daardoor is onze nationale luchthaven een stuk veiliger geworden, met aanzienlijk minder ‘vogelincidenten’. Dat het werkt valt ook in het buitenland op, andere vliegvelden hebben ook interesse.

Besparing

op CO²

Door plantenveredeling slagen we erin groenten en andere planten te creëren die resistent zijn tegen ziektes en ongedierte. Hierdoor daalt het gebruik van chemische beschermingsmiddelen. Door daarnaast planten te kweken die makkelijker vervoerd kunnen worden, besparen we de consument geld en bestrijden we het broeikaseffect.

8.800.000

hectaren per jaar

De woestijn rukt op door de klimaatverandering en doordat de mens natuurgebieden opoffert aan de landbouw. Na het verdwijnen van de natuur hebben de elementen vrij spel, waardoor ook deze landbouwgronden snel eroderen. In totaal gaat jaarlijks alleen al 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos verloren. Onze kwekers creëren aardappels die ook in de woestijn met een klein beetje water goed groeien. Zo remmen we de ‘verwoestijning’.

Aardappels in de woestijn

In gebieden waar niks wil groeien, lijden mensen honger. Als innovator in de groensector hebben Nederlandse bedrijven daar ook iets op gevonden. Nu zijn er aardappels die groeien en wél floreren op droge en zoute gronden. Een eerste stap naar een oplossing tegen honger in de wereld.

De tomaat is van oorsprong een verschrompelde knikker.

Alle tomaten komen van oorsprong uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Ze werden al gegeten rond 700 na Christus. De tomaten waren toen niet groter dan het formaat van een rode bes tot een cherrytomaat …

Het is een fact!

Alle tomaten hebben hun oorsprong in Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Rotstekeningen van de indianen laten zien dat ze rond 700 na christus al tomaten aten. De tomaat was toen groen/rood van kleur en zo klein dat je niet zou denken dat het een tomaat was. Naar alle waarschijnlijkheid cultiveren de indianen de tomaat al duizenden jaren. Zij stonden dus aan de oorspong van de tomaat zoals wij die nu kennen. Wanneer ze daarmee begonnen zijn is onduidelijk. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben rond het jaar 1550 het tomatenzaad meegenomen naar Europa. Een tomaat is dus van oorsprong inderdaad ongeveer zo klein als een knikker.

Helaas, het is een fact!

Alle tomaten hebben hun oorsprong in Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Rotstekeningen van de indianen laten zien dat ze rond 700 na christus al tomaten aten. De tomaat was toen groen/rood van kleur en zo klein dat je niet zou denken dat het een tomaat was. Naar alle waarschijnlijkheid cultiveren de indianen de tomaat al duizenden jaren. Zij stonden dus aan de oorspong van de tomaat zoals wij die nu kennen. Wanneer ze daarmee begonnen zijn is onduidelijk. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben rond het jaar 1550 het tomatenzaad meegenomen naar Europa. Een tomaat is dus van oorsprong inderdaad ongeveer zo klein als een knikker.

The sky is the limit!

Nederland is koploper in de wereld als het om planten gaat. De hele wereld houdt onze sector in de gaten. Dat is niet vreemd want dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate onze wereld beter en mooier maken. We houden je graag op deze pagina’s op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.