Er was eens … wilde sla

Wist je dat de sla van tegenwoordig voortkomt uit een wilde plant die in wegbermen en op bouwplaatsen groeit?

Plantenveredeling is niets nieuws

Mensen werken al enkele tienduizenden jaren met planten om rassen beter eetbaar en makkelijker teelbaar te maken. Zo komt ook de kropsla op ons menu. Er zijn veel nieuwe soorten sla bijgekomen. Tegenwoordig is de keuze helemaal reuze: ijsbergsla, eikenbladsla, lollo rossa en lollo bionda, gemsla, babyleaf, batavia, romaine, bindsla, krulsla, veldsla en dus ook rucola.

Bedankt, biodiversiteit!

Onder biodiversiteit verstaan we de veelheid en genetische diversiteit aan planten en dieren. Deze is belangrijk voor al het leven op aarde, ook voor de mens. Dankzij biodiversiteit kan het leven zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Planten staan aan de basis van heel veel producten en inhoudsstoffen, voeden ons en maken de wereld mooier.

“Stel je voor dat er alleen maar gras op aarde zou zijn? Of alleen maar kropsla, of cactussen? Hoe zou de wereld er dan uitzien?”

Niet alleen de natuur creëert diversiteit, de mens doet dat ook. Oude rassen staan aan de basis van nieuwe rassen, plantenveredelaars gaan op zoek naar bruikbare eigenschappen van planten om er nieuwe soorten van te maken. Ze zoeken bijvoorbeeld naar eigenschappen die een plant weerbaar maken tegen klimaatverandering of resistent maken tegen ziekten of plagen.

“Biodiversiteit is de natuur, redt de natuur en voedt ons”

Plantenveredelaars zorgen voor een meer efficiënte voedselteelt zodat we de groeiende wereldbevolking kunnen voeden zonder daarvoor meer natuur op te offeren. En: een gevarieerde natuur is niet alleen lekker, maar ook erg mooi!

“Bijna 50% van alle medicijnen is gemaakt van chemische stoffen uit planten”

 Achter slot en grendel

In de Global Seed Vault in Spitsbergen worden zaden van alle plantensoorten, -typen en -rassen voor toekomstige generaties bewaard bij een temperatuur van -18°C. Bij grote rampen kan de mensheid hierop terugvallen, maar ook veredelaars maken dankbaar gebruik van het genetisch materiaal van deze kluis. Hiermee kunnen zij gewenste eigenschappen uit oude rassen inkruisen om zo nieuwe rassen te ontwikkelen. De kluis is de back-up van alle zaadkluizen in de wereld.

“Zonder zaadkluizen zouden we nooit tot onderstaande nieuwe soorten groenten zijn gekomen”

Wist je dat tijdens de Tweede Golfoorlog de Iraakse zaadkluis werd leeggeroofd? Dit geeft aan hoe waardevol de zaadkluizen zijn.

5 soorten die we danken aan biodiversiteit

1. Kittige kalettes

Deze ‘flower sprouts’ (bloemkoolspruitjes) zijn een hybride groente, het is namelijk een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Mooi voorbeeld van een nieuwe groente door plantenveredeling, een uitkomst voor spruitjeshaters (want ze smaken nootachtig mild en een stuk minder bitter dan spruiten).

2. Bimi-me

Bimi is een nieuwe, hippe groentesoort met een fijne textuur en zachte smaak. Lekker in de wok. Deze nieuwe groentesoort is mensenwerk, ontwikkeld door een Japans veredelingsbedrijf.

3. Lekker snacken

Ken je ze, van die kleine versies van tomaat, paprika en komkommer? Kinderen zijn dol op deze snackgroenten, het is een gezond alternatief voor calorie- en suikerrijk snoepgoed. Gemaakt door veredelaars, geliefd bij moeders.

4. Cress-crush

Cress bestaat uit zaailingen van speciaal geselecteerde planten. Cress is dus eigenlijk een jonge micro-groente. Deze groente wordt veel gebruikt in de betere keuken, als smaakmaker en garnering. Smaak, uiterlijk en geur varieert.

5. Juicy Mineola

De Mineola is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit en hij is friszuur en extreem sappig. Pluspunt: ze zijn bijzonder makkelijk te pellen.

Nieuwe groenten hebben niets met de natuur te maken

De nieuwe soorten groenten kun je amper nog natuur noemen. Vaak komen ze uit een laboratorium. Of zit het toch anders?

Helaas, deze stelling is fake.

Nieuwe groenten zijn ook gewoon natuur. Alle groenten en andere voedingsgewassen vonden ooit hun bron in de natuur. Maar mensen, plantenveredelaars, hebben ze verbeterd. Voor sommige gewassen is dat proces al tienduizend jaar gaande. Vaak gebeurt dit met bronnen die ook weer uit de natuur komen.

 

Klopt, deze stelling is fake.

Alle groenten en andere voedingsgewassen vonden ooit hun bron in de natuur. Maar mensen, plantenveredelaars, hebben ze verbeterd. Voor sommige gewassen is dat proces al tienduizend jaar gaande. Vaak gebeurt dit met bronnen die ook weer uit de natuur komen.

 

Plantenzaden mag je gewoon mee de grens over nemen

Mooi plantje gezien op vakantie? Dan stop je gewoon het zaad in je koffer en kun je thuis zaaien. Makkelijk, of verboden?

Helaas, het is wel degelijk verboden.

Er zijn strenge internationale regels voor de uitwisseling van biologisch materiaal. Die zijn vastgelegd in het Nagoya-protocol van de Convention on Biodiversity en in het internationale verdrag over plantaardige genetische bronnen voor voedsel en landbouw.

Klopt, deze stelling is fake.

Klopt. Er zijn strenge internationale regels voor de uitwisseling van biologisch materiaal. Die zijn vastgelegd in het Nagoya-protocol van de Convention on Biodiversity en in het internationale verdrag over plantaardige genetische bronnen voor voedsel en landbouw.

 

 

Biodiversiteit is belangrijk voor autobanden

De productie van autobanden en biodiversiteit zijn geen logische combinatie. Of toch wel? Wat denk jij, fake of fact?

 

 

Klopt, deze stelling is een fact.

De vraag naar rubber stijgt zo hard dat hard dat rubberboomplantages de vraag bijna niet meer aankunnen. Rubberbomen zijn bovendien vatbaar voor ziekten. In Rusland en Kazachstan zijn paardenbloemen gevonden met een beetje latex in hun wortels. De opbrengst is echter nog beperkt, maar via veredeling proberen onder andere Nederlandse onderzoekers de rubberproductie van de paardenbloem te verhogen. Het bedrijf kruist de Russische paardenbloem onder meer met Nederlandse varianten die sneller groeien en kunnen zorgen voor dikkere wortels. Planten worden zo steeds meer de basis van een circulaire, biobased en duurzame economie.

Helaas, deze stelling is een fact.

Biodiversiteit is wel degelijk belangrijk voor autobanden. De vraag naar rubber stijgt zo hard dat hard dat rubberboomplantages de vraag bijna niet meer aankunnen. Rubberbomen zijn bovendien vatbaar voor ziekten. In Rusland en Kazachstan zijn paardenbloemen gevonden met een beetje latex in hun wortels. De opbrengst is echter nog beperkt, maar via veredeling proberen onder andere Nederlandse onderzoekers de rubberproductie van de paardenbloem te verhogen. Het bedrijf kruist de Russische paardenbloem onder meer met Nederlandse varianten die sneller groeien en kunnen zorgen voor dikkere wortels. Planten worden zo steeds meer de basis van een circulaire, biobased en duurzame economie.

De tomaat is van oorsprong een verschrompelde knikker.

Alle tomaten komen van oorsprong uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Ze werden al gegeten rond 700 na Christus. De tomaten waren toen niet groter dan het formaat van een rode bes tot een cherrytomaat …

Het is een fact!

Alle tomaten hebben hun oorsprong in Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Rotstekeningen van de indianen laten zien dat ze rond 700 na christus al tomaten aten. De tomaat was toen groen/rood van kleur en zo klein dat je niet zou denken dat het een tomaat was. Naar alle waarschijnlijkheid cultiveren de indianen de tomaat al duizenden jaren. Zij stonden dus aan de oorspong van de tomaat zoals wij die nu kennen. Wanneer ze daarmee begonnen zijn is onduidelijk. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben rond het jaar 1550 het tomatenzaad meegenomen naar Europa. Een tomaat is dus van oorsprong inderdaad ongeveer zo klein als een knikker.

Helaas, het is een fact!

Alle tomaten hebben hun oorsprong in Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Rotstekeningen van de indianen laten zien dat ze rond 700 na christus al tomaten aten. De tomaat was toen groen/rood van kleur en zo klein dat je niet zou denken dat het een tomaat was. Naar alle waarschijnlijkheid cultiveren de indianen de tomaat al duizenden jaren. Zij stonden dus aan de oorspong van de tomaat zoals wij die nu kennen. Wanneer ze daarmee begonnen zijn is onduidelijk. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben rond het jaar 1550 het tomatenzaad meegenomen naar Europa. Een tomaat is dus van oorsprong inderdaad ongeveer zo klein als een knikker.

DOSSIER: Biodiversiteit

We leggen het graag even uit. Biodiversiteit, de veelheid en genetische diversiteit aan planten en dieren, is belangrijk voor het leven op aarde en voor de mens. Planten zorgen voor een veelheid aan producten en inhoudsstoffen, geven mens en dier voeding en maken de wereld mooier.

Wellicht ook interessant

Minder vliegtuigongelukken, door Nederlands gras

Piloten houden niet van vogels, omdat die bij een botsing grote schade kunnen veroorzaken. Schiphol plant daarom rond de landingsbanen een speciaal grasmengsel van een Nederlandse kweker.

Nederlandse aardappel groeit in de woestijn

Wist je dat onze Nederlandse veredelaars échte ‘Willy Wortels’ zijn? Wat zij doen op het gebied van plantenveredeling en voedselinnovatie is pure plantkracht!

The sky is the limit!

Nederland is koploper in de wereld als het om planten gaat. De hele wereld houdt onze sector in de gaten. Dat is niet vreemd want dagelijks werken we aan nieuwe innovaties die in meer of mindere mate onze wereld beter en mooier maken. We houden je graag op deze pagina’s op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.