Boeren spuiten 66% minder dan 25 jaar geleden

Daling aantal bespuitingen op het veld

Beter een beetje op het zaad dan veel op het veld. Door het zaaizaad te behandelen kan het aantal bespuitingen op het veld terug naar bijna 0.

Maak kennis met onze sector

Innovatie in gewasbescherming

Gewasbescherming is springlevend en onverminderd nodig. Ziekten onder planten, zoals de ziekte die de misoogsten van de Great Famine veroorzaakte, kunnen zorgen voor humanitaire rampen. Ook in 2018. We hebben meer voorbeelden gezien waarin voedselschaarste leidt tot gewapend conflict en opstand. Door te blijven innoveren in gewasbescherming zijn we dit soort problemen voor. Ontdek 5 grote stappen die we gezet hebben.

1. Klein beetje

Door gewasbescherming op het zaad toe te passen en niet over het land te spuiten, is het mogelijk om tot 99% bestrijdingsmiddel te besparen. Beter voor het milieu!

2. Gespierde planten

Jaarlijks komen er 1000 nieuwe plantenrassen voor de land- en tuinbouw met verbeterde eigenschappen bij. Het zijn rassen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, of beter tegen de veranderende klimaatomstandigheden bestand zijn (hitte, kou, droogte, verzilting).

3. Schone basis

‘Schoon’ plantmateriaal is de beste basis voor een goede teelt. In kassen gelden strenge hygiëneregels, buiten is er veel aandacht voor de kwaliteit van de bodem. Vanggewassen houden de voedingsstoffen in de grond na de oogst vast voor het volgende jaar en voorkomen bodemverarming.

4. Slimme beestjes

Door de inzet van natuurlijke vijanden kan het gebruik van chemische stoffen in kassen drastisch omlaag. Galmuggen bestrijden spintmijt in komkommerteelt, rozentelers gebruiken sluipwespen en roofmijten voor bescherming tegen witte vlieg, trips, luizen en spint. Wel zo natuurlijk, erg succesvol.

5. Schieten met scherp

Om voldoende en kwalitatief goede voedselproductie te garanderen, blijven beschermingsmiddelen belangrijk. Er is grote vooruitgang op dit gebied, er wordt steeds meer met gericht werkende middelen gewerkt. En ook buiten de biologisch gecertificeerde teelt neemt het gebruik van middelen met een meer biologische samenstelling toe.

Het Famine Memorial in Dublin, Ierland

Grote hongersnood in Ierland

Een bekend voorbeeld van falende gewasbescherming is de Great Famine (grote hongersnood) in Ierland tussen 1845 en 1850. Door grootschalige misoogsten van aardappels, vluchten miljoenen Ieren. Ook stierven veel mensen door voedselgebrek en ziekten die als gevolg van de honger uitbraken.

Biologen helpen honger de wereld uit

Biologen kijken toch alleen maar door een microscoop of woelen wat in de grond? Of maken ze écht het verschil?

Een dag uit het leven van...

klaas niewold

Algemeen directeur Flevoplant

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.