Lama eet laatste redmiddel tegen ziektes op…

Plants for president!

Voedsel, vlees, kleding, bouwmaterialen, auto-onderdelen, medicijnen…Planten zijn de bron, de mens maakt er producten van en creëert economische waarde en welvaart.

Maak kennis met onze sector

Mens zorgt voor welzijn en welvaart

Planten zijn de bron van bijna alles in de wereld. Ons voedsel komt van planten, dieren worden met planten gevoed (soja, maïs, gras), de meeste kleding komt van planten (katoen, zijde), veel bouwmaterialen, verpakkingsmaterialen, auto-onderdelen, papier- en houtproducten, speelgoed en zelfs medicijnen, kleurstoffen, plastic en brandstof vinden hun oorsprong in de plant.

Fossiele brandstoffen als aardolie, benzine en aardgas komen voort uit planten. Ze zijn het restant van miljoenen jaren oude dieren en planten die zijn afgezet en door gebrek aan zuurstof niet zijn vergaan. Na miljoenen jaren in de grond is het materiaal omgezet in olie en/of gas. De meeste energie op aarde komt dus ook van planten, die zonlicht omzetten in hout, gas en olie. Veel basisgrondstoffen voor de industrie komen uit planten.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat planten ook goed zijn voor ons geestelijk welbevinden, denk maar eens aan het goede gevoel van een mooie tuin, een boswandeling of een bos bloemen. Kortom, planten doen de mens goed!
Variatie in soorten planten is belangrijk. Zo vinden we steeds weer nieuwe oplossingen voor onze producten en behoeften. Ook is het behoud van bepaalde soorten belangrijk. Stel je voor dat de alpaca al deze planten opeet. Dan kan dat ene medicijn misschien ineens niet meer gemaakt worden.

Planten zijn de bron, maar de meeste stoffen en producten zijn door de mens gemaakt. Het zijn mensen die de enorme toegevoegde waarde hebben gecreëerd die planten ons vandaag de dag geven. Onze economie is dus grotendeels gebaseerd op planten, maar het is de mens die er welzijn en welvaart op bouwt! Er zijn wereldwijd afspraken over de bescherming van en toegang tot biologische diversiteit.

Alles is planten

Groen heeft een vaste basisplaats in ons leven. Ook al herken je het niet altijd, heel veel van wat we dagelijks gebruiken heeft een groene oorsprong. Zo is groen op veel meer plekken dan je denkt. Je hoeft geen #vegan of #fitgirl te zijn om groen door het leven te gaan!

“Zonder planten geen eten”

Ja, ook vlees komt uit planten. Via de voeding van dieren, bijvoorbeeld.

“Zonder planten geen schoonheid”

Beeld je maar eens een wereld in zonder planten… Geen fijn idee!

“Zonder planten geen energie”

Geen olie en gas, geen hout en geen biobrandstoffen.

“Bijna 50% van alle medicijnen komt uit planten”

Van de oude medicijnman tot de high-tech farmaceut: planten hebben al vele levens gered.

“Zonder planten geen rijkdom”

Als de motor van onze economie wegvalt, valt alles stil.

5 x plant aan de macht

Je leest hierboven al waarom planten zo belangrijk zijn. Maar er is meer. We overtuigen je graag!

1. Planten zijn overal

Tomaat? Plant. Maar je biefstukje heeft ook een plantaardige oorsprong. Wat denk je dat koeien eten? Verder hebben brandstoffen, medicijnen, kleding, bouwmaterialen een plantaardige herkomst.

2. Nederland plantenkampioen

De groenste vingers komen uit Nederland. Hier worden de beste aardappel-, groente- en bloemenrassen ontwikkeld. Al 200 jaar geleden verkochten hier de eerste groentekwekers hun verbeterde zaden. Zij speelden in op de toegenomen voedselbehoefte door verstedelijking van Amsterdam en Rotterdam. De Rijkslandbouwschool in Wageningen (tegenwoordig WUR) startte al in 1876 met zaadonderzoek. Sindsdien is de sector bloeiend!

3. Economische pijler

Landbouwproducten zijn het tweede exportproduct na – nu nog – gas. In 2017 was de export van landbouwgoederen € 91,7 miljard, een groei van 7% ten opzichte van 2016 (€ 85,5 miljard). Aardappelen, groente en fruit zijn het meest populair, gevolgd door sierteeltproducten.

4. Duurzaam

De ontwikkeling van bioplastics (biologisch afbreekbaar plastic) en biobenzine van koolzaad, soja, algen, maïs, suikerbiet etc. het klinkt als toekomstmuziek maar is nu al realiteit. Deze vormen van biologische innovatie zijn een veelbelovende ontwikkeling. Zo zetten we belangrijke stappen op weg naar een circulaire economie!

5. Innovatie in groen

In de sector zaden en jonge planten gaat gemiddeld 15% van de omzet naar onderzoek (R&D). Ook op kennisinstellingen is veel aandacht voor innovatie. Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand.

Wat hebben planten en economie met elkaar te maken?

Het mag duidelijk zijn: planten en economie hebben meer met elkaar te maken dan je aanvankelijk dacht. We geven je nog een aantal cijfers:

0
Landen

Nederland exporteert verse groenten en fruit naar 150 landen over de hele wereld. In meer dan drie op de vier landen wereldwijd liggen dus groenten en fruit uit Nederland in het winkelschap!

0
Miljoen euro omzet

Een kilo tomatenzaad kost zo’n 50.000 euro – meer dan goud – en levert in de supermarkt een omzet van 10 miljoen euro op, dat is 200 keer de waarde van het zaad.

0 x F
Feed, fiber, fuel...

Planten zijn food voor mensen, feed voor dieren, fiber voor de industrie, fuel voor energie, fun (flowers) om blij te worden en farma om gezond te blijven.

0
Gulden
Rond 1634 bracht een tulpenbol 3.000 gulden op, meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. Deze ‘tulpenmanie’ is de eerste bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.

Biologen ontwerpen zonnecollectoren

Wat denk je, zijn het biologen die de kracht van de zon bundelen of zijn techneuten hiervoor verantwoordelijk?

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.