Nederlandse groenten redden het regenwoud

Het aantal mensen op aarde neemt toe

En de hoeveelheid landbouwgrond krimpt, door klimaatverandering en verzilting. Hoe zorg je ervoor dat er toch voldoende eten is voor iedereen?

Lees meer!

Het antwoord ligt dicht bij huis

We moeten de opbrengst per hectare landbouwgrond verhogen. Door betere teeltmethoden, betere procesbeheersing, betere bemesting en door plantveredeling halen we meer uit iedere hectare. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst dit proces kunnen voortzetten, zijn enthousiast en goed opgeleide mensen nodig. Ontdek wat jij kunt doen met biologie in je pakket!

Hieronder 5 voorbeelden van effectiever oogsten.

1. Superplantpower!

Als we ziekten de baas zijn, zorgen we voor een betere opbrengst per hectare. Plantenveredelaars gaan op zoek naar de gewenste eigenschappen in verschillende rassen en brengen deze samen in nieuwe planten die beter bestand zijn tegen ziekten.

2. Welkom

Voor behoud van de biodiversiteit is behoud van natuur belangrijk, maar ook laagdrempelige toegang tot die diversiteit. Daarom is het belangrijk dat er goede afspraken zijn tussen landen, waardoor plantenverdelaars zich kunnen richten op het sterker en beter maken van plantenrassen.

3. Plants in the city

Urban farming (verbouwen van land- en tuinbouwgewassen op daken van bedrijven, parkeerplaatsen, in parken en bij speeltuinen) zorgt voor een groenere stad en biedt lekker eten dicht bij huis. Het kan trouwens ook binnen, in leegstaande kantoren of fabrieken.

4. Verticale boerderij

Vertical farming is het verbouwen van bladgewassen en kruiden in ‘flatgebouwen’ met kunstmatig licht. Doordat de gewassen groeien in een geïsoleerde omgeving, krijgen plantenziekten en -plagen nauwelijks kans. Vertical farming zet plantenveredelaars voor nieuwe mogelijkheden, werk aan de winkel dus voor biologen.

5. Spruit met sjaal

Natuur sparen betekent gewassen optimaal beschermen. Gewasbeschermingsmiddelen helpen daarbij, mits verantwoord ingezet en slim gebruikt. Door bijvoorbeeld een heel klein beetje bestrijdingsmiddel op het zaadje aan te brengen, in plaats van op het hele veld. Of door biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten.

Alleen de natuur kan biodiversiteit creëren

Alleen de natuur zelf zorgt voor meer variatie in planten. Mensen kunnen zoiets niet.

Een dag uit het leven van...

Jan Mulder

Projectmanager bij Grow Group

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.