Onze innovaties maken landbouwgif overbodig
Van nature bestand tegen ziekte
Mensen maken planten sterker, planten maken mensen sterker. Plantenveredelaars steken veel tijd in het ontwikkelen van rassen die tegen een stootje kunnen.
Maak kennis met onze sector
Innovatie troefkaart landbouw

Innovatie in groene beschermingsmiddelen
Beschermingsmiddelen blijven belangrijk voor voldoende voedsel en kwalitatief goede producten. En hoewel biologische teelt in de lift zit, gaan we het daarmee alleen (nog) niet redden om alle monden te voeden als we ons consumptiepatroon handhaven. In de biologische teelt worden ook beschermingsmiddelen gebruikt, maar dan uiteraard degene die biologisch gecertificeerd zijn.
Een positieve ontwikkeling is de vooruitgang in het milieuvriendelijker maken van beschermingsmiddelen. De niet-biologische teelt wordt steeds groener door de inzet van groene middelen en dat is goed nieuws. De traditionele teelt bestrijdt ziekten en plagen steeds meer met behulp van natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen of zweefvliegen, of met behulp van niet-chemische methoden zoals temperatuurbehandelingen. Ook wordt er steeds minder gespoten over velden en gewassen, omdat we tegenwoordig beschermingsmiddel zeer gericht op het zaad aanbrengen. Een goede ontwikkeling voor het milieu. Zo innoveert de veredelings-, zaden- en plantensector samen met gewasbeschermingsbedrijven voor duurzame en voldoende landbouwproductie.

“De moderne kas: hypergeorganiseerd, maar wel een beestenboel.”

“Beschermingsmiddelen worden groen”

“Minder bestrijding, meer resultaat”

“Gezond en genoeg”

“Mensen maken planten sterker en diverser”
5 Nederlandse landbouwinnovaties die de wereld gezonder maken
Nederlanderse biologen zijn kampioen in groen. Door innovaties in gewasbescherming zorgen we ervoor dat we lekker door kunnen blijven eten, op dezelfde hoeveelheid landbouwgrond.

1. Gezonde aardappel
Na jaren innoveren zijn nu zeven nieuwe aardappelrassen resistent tegen Phytophthora infestans, de belangrijkste schimmelziekte in aardappelen.
2. Beestenboel


3. Handen wassen
Plantenkwekers leveren telers schoon plantmateriaal als basis voor de teelt. Belangrijk, zo beginnen ze met een schone lei en krijgen ziekten minder snel de kans.
4. Rugzakje
Door zaden te voorzien van een flinterdunne coating met precies de juiste hoeveelheid beschermingsmiddel, is grootschalig spuiten niet meer nodig. De plant heeft zo zijn eigen rugzakje om gezond groot te worden.


5. Groene helden
Chemische middelen worden steeds meer vervangen door ‘groene middelen’ met een meer biologische samenstelling, van natuurlijke oorsprong. De helft van alle aangevraagde toelatingen voor nieuwe middelen in de EU valt inmiddels in de categorie groene middelen en dat percentage groeit gestaag.
Let it grow!
In het jaar 1990 gebruikten we nog 450 ton insecticiden per jaar, nu is dat 150 ton.
Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.
