Sla is er al lang. En toen vonden we rucola!

Er was eens… wilde sla

Wist je dat de sla van tegenwoordig voortkomt uit een wilde plant die in wegbermen en op bouwplaatsen groeit?

Lees meer

Plantenveredeling is niets nieuws

Mensen werken al enkele tienduizenden jaren met planten om rassen beter eetbaar en makkelijker teelbaar te maken. Zo komt ook de kropsla op ons menu. Er zijn veel nieuwe soorten sla bijgekomen. Tegenwoordig is de keuze helemaal reuze: ijsbergsla, eikenbladsla, lollo rossa en lollo bionda, gemsla, babyleaf, batavia, romaine, bindsla, krulsla, veldsla en dus ook rucola.

Bedankt, biodiversiteit!

Onder biodiversiteit verstaan we de veelheid en genetische diversiteit aan planten en dieren. Deze is belangrijk voor al het leven op aarde, ook voor de mens. Dankzij biodiversiteit kan het leven zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Planten staan aan de basis van heel veel producten en inhoudsstoffen, voeden ons en maken de wereld mooier.

“Stel je voor dat er alleen maar gras op aarde zou zijn? Of alleen maar kropsla, of cactussen? Hoe zou de wereld er dan uitzien?”

Niet alleen de natuur creëert diversiteit, de mens doet dat ook. Oude rassen staan aan de basis van nieuwe rassen, plantenveredelaars gaan op zoek naar bruikbare eigenschappen van planten om er nieuwe soorten van te maken. Ze zoeken bijvoorbeeld naar eigenschappen die een plant weerbaar maken tegen klimaatverandering of resistent maken tegen ziekten of plagen.

“Biodiversiteit is de natuur, redt de natuur en voedt ons”

Plantenveredelaars zorgen voor een meer efficiënte voedselteelt zodat we de groeiende wereldbevolking kunnen voeden zonder daarvoor meer natuur op te offeren. En: een gevarieerde natuur is niet alleen lekker, maar ook erg mooi!

“Bijna 50% van alle medicijnen is gemaakt van chemische stoffen uit planten”

Geen olie en gas, geen hout en geen biobrandstoffen.

Achter slot en grendel

In de Global Seed Vault in Spitsbergen worden zaden van alle plantensoorten, -typen en -rassen voor toekomstige generaties bewaard bij een temperatuur van -18°C. Bij grote rampen kan de mensheid hierop terugvallen, maar ook veredelaars maken dankbaar gebruik van het genetisch materiaal van deze kluis. Hiermee kunnen zij gewenste eigenschappen uit oude rassen inkruisen om zo nieuwe rassen te ontwikkelen. De kluis is de back-up van alle zaadkluizen in de wereld.

“Zonder zaadkluizen zouden we nooit tot onderstaande nieuwe soorten groenten zijn gekomen”

Wist je dat tijdens de Tweede Golfoorlog de Iraakse zaadkluis werd leeggeroofd? Dit geeft aan hoe waardevol de zaadkluizen zijn.

5 soorten die we danken aan biodiversiteit

1. Kittige kalettes

Deze ‘flower sprouts’ (bloemkoolspruitjes) zijn een hybride groente, het is namelijk een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Mooi voorbeeld van een nieuwe groente door plantenveredeling, een uitkomst voor spruitjeshaters (want ze smaken nootachtig mild en een stuk minder bitter dan spruiten).

2. Bimi-me

Bimi is een nieuwe, hippe groentesoort met een fijne textuur en zachte smaak. Lekker in de wok. Deze nieuwe groentesoort is mensenwerk, ontwikkeld door een Japans veredelingsbedrijf.

3. Lekker snacken

Ken je ze, van die kleine versies van tomaat, paprika en komkommer? Kinderen zijn dol op deze snackgroenten, het is een gezond alternatief voor calorie- en suikerrijk snoepgoed. Gemaakt door veredelaars, geliefd bij moeders.

4. Cress-crush

Cress bestaat uit zaailingen van speciaal geselecteerde planten. Cress is dus eigenlijk een jonge micro-groente. Deze groente wordt veel gebruikt in de betere keuken, als smaakmaker en garnering. Smaak, uiterlijk en geur varieert.

5. Juicy Mineola

De Mineola is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit en hij is friszuur en extreem sappig. Pluspunt: ze zijn bijzonder makkelijk te pellen.

Nieuwe groenten hebben niets met de natuur te maken

De nieuwe soorten groenten kun je amper nog natuur noemen. Vaak komen ze uit een laboratorium. Of zit het toch anders?

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.