Wat hebben nederwiet en Nederlandse groenten met elkaar gemeen?

Ze zijn beide wereldberoemd

Niet alleen onze nederwiet komt overal, ook onze chrysanten, grassen, aardappelen en komkommers zijn ‘frequent flyers’. De Nederlandse bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening is groot. De plantensector is de derde sector van Nederland en zit achter 40% van de wereldwijde groentezadenhandel.

Lees hieronder de redenen waarom

Aan de bak met biologie

Biologie is belangrijk in ons dagelijks leven. Als analist, biomedicus, plantenexpert, ecoloog of gedragsbioloog maak je een verschil. Je draagt bij aan een duurzame(re) wereld. Als plantenbioloog maak je je hard voor voedsel dat veilig en voldoende beschikbaar is voor iedereen. De studie- en ontwikkelmogelijkheden in de plantenwereld zijn groot, divers en internationaal. Dankbaar, betekenisvol en interessant werk. Hieronder nog 2 redenen waarom een carrière in onze sector zinvol is.

0 %
Wetenschappelijke biologen

van de afgestudeerde wetenschappelijke biologen vindt binnen drie maanden na het afstuderen een baan.

0
Studenten

Dit studiejaar begonnen 1.043 studenten aan een studie biologie op een universiteit. Dit geeft aan dat de belangstelling voor een studie in deze richting groeit!

0 %
Promovendus

Veel voorkomende functies na het afstuderen zijn die van promovendus (38%), onderzoeker (26%) en adviseur (10%).

0
Mensen

In totaal zijn 12.000 mensen werkzaam in de sector veredeling en vermeerdering van zaden en jonge planten in Nederland. En de werkgelegenheid groeit hier nog steeds met zo’n 5% per jaar.

Verkleuring van het bloemhoofd

Chrysant bekent kleur

Een bloem die niet verkleurt. Door uitgebreid onderzoek zijn we er achter gekomen welke genen verantwoordelijk zijn voor verkleuring van het bloemhoofd van de chrysant. Dit levert belangrijke resultaten op. Want niet alleen kunnen we zo de betere bloemen selecteren, we kunnen met hetzelfde genenonderzoek ook ziekteresistentie vaststellen. Dit ‘marker assisted selection’ is het resultaat van Nederlands wetenschappelijk onderzoek. We zetten hiermee een belangrijke stap richting efficiënte en betere veredeling van planten en groenten.

Klittenband is een uitvinding van de natuur

Klittenband. Onmisbaar voor kinderen zonder strikdiploma. Handig als extra sluiting van sportjacks. Komt het oorspronkelijk uit de natuur of is het gewoon in een fabriek ontwikkeld?

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.