Wat je vindt mag je houden behalve planten­zaadjes.

5 dingen die je moet weten over biodiversiteit.

Zaden en planten mogen niet zomaar over de grens heen…

Check wat je moet weten!

Internationale regels

Wist je dat er internationale regels zijn voor de uitwisseling van biologisch materiaal?

1. Border Security

Als je weleens programma’s als Border Security kijkt, dan weet je dat planten en zaden niet zomaar de grens over mogen, er zijn strenge regels voor uitwisseling van biologisch materiaal.

2. Sierteelt

Biodiversiteit, het totaal aan biologische diversiteit, is belangrijk voor sterkere planten. We hebben planten nodig om de duurzame land- en tuinbouw en sierteelt te stimuleren.

3. Economisch relevant

Om als Nederland innovatief en economisch relevant te blijven, is het belangrijk dat toegang tot genetische bronnen, ook uit andere landen, op een goede manier mogelijk blijft.

4. Wereld vol gras

Stel je eens voor: een wereld met alleen maar gras of cactussen. Lijkt ons geen succes. Biodiversiteit is dus belangrijk voor ons welzijn.

5. Economisch succes

Biodiversiteit draagt bij aan het economisch succes van Nederland. ‘Nederlandse’ zaden hebben per jaar een exportwaarde van 2,7 miljard euro.

Planten doen goed!

Planten zijn de bron van bijna alles in onze wereld: voedsel komt van planten, vlees komt van planten (de dieren eten gras, soja, maïs), bijna alle kleding , bouwmaterialen, verpakkingsmaterialen, auto-onderdelen, papier- en houtproducten, speelgoed en zelfs medicijnen, kleurstoffen, plastic en brandstof zijn van plantaardige oorsprong. Daarnaast komt de meeste energie op aarde van planten, zij zetten zonlicht om in hout, gas en olie. Onderzoek toont uitgebreid aan dat planten ook goed zijn voor ons geestelijk welbevinden. En ook in kunst en cultuur nemen planten een belangrijke plaats in.

0
Landen
Nederland is wereldwijd de nummer 1 exporteur van verse groenten en nummer 4 van vers fruit. We exporteren naar 150 landen over de hele wereld.
0
Miljoen euro

Een kilo tomatenzaad levert een omzet op van 10 miljoen euro. De inkoopwaarde van het zaad is ‘slechts’ € 50.000,-, meer dan goud!

0 x F
Food, feed, fiber, fuel & fun

Planten zijn food voor mensen, feed voor dieren, fiber voor de industrie, fuel voor energie, fun om blij te worden en farma om gezond te blijven.

0
Gulden
Tulpenmanie ten top: in 1634 bracht één tulpenbol 3.000 gulden op. Meer dan tien keer het jaarsalaris van een vakman.

Met biologie versterk je de economie

Wat denk je, hebben biologie en economie veel met elkaar te maken of zijn het twee verschillende takken van sport?

Tekening van fotosynthese

Fotosynthese 2.0

Bij fotosynthese zetten planten met behulp van zonlicht CO2 (uit de lucht) en water (uit de bodem) om in suiker (voeding voor de plant) en zuurstof. Fotosynthese is de basis van het leven op aarde en de motor van de landbouw. Bij fotosynthese zijn honderden genen betrokken die we nog niet volledig kennen. In het project Photosynthesis 2.0 doet de Universiteit van Wageningen onderzoek naar de verbetering van fotosynthese langs de genetische weg, via klassieke veredeling of – beduidend sneller – met uiterst innovatieve veredelingsmethoden (zoals CRISPR-Cas).

Een dag uit het leven van...

Jouke Campen

International Project Manager

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen je maximaal 4 x per jaar een update over interessante workshops en ontwikkelingen.